IT University
Webbkarta

Matematiskt geni och hedersdoktor har oväntat gått ur tiden

Nyhet: 2017-10-20

Vladimir Voevodsky, världsledande matematiker och 2016 utsedd till hedersdoktor vid Göteborgs universitet, har hastigt avlidit vid 51 års ålder.
Vladimir hade en unik känsla för grundläggande matematiska frågeställningarVladimir VoevodskyProfessor Vladimir Voevodsky, Institute for Advanced Study i Princeton, var en vår tid största matematiker, känd för sin förmåga att förändra perspektiv och förutsättningar inom matematiken. Han tilldelades 2002 Fieldsmedaljen, matematikens Nobelpris.

Komplexiteten hos de matematiska bevisen i stora delar av modern matematik har gjort att risken för fel i bevisen är överhängande. Under de senaste i åren arbetade därför Voevodsky med ett mycket stort projekt om att använda datorsystem för säkerställa korrektheten av matematiska bevis.

Han inledde ett samarbete med forskare vid Göteborgs universitet, som under flera decennier utvecklat den typ av datorprogram, så kallande bevisassistenter, som Voevodsky använde. 2016 utnämndes han till hedersdoktor vid universitetet.

Thierry Coquand, professor i datalogi vid Göteborgs universitet, samarbetade under flera år med Vladimir Voevodsky i projektet. Thierry kommenterar:

– Vladimir hade en unik känsla för grundläggande matematiska frågeställningar och hans för tidiga död är en otrolig förlust för området formalisering inom matematiken.

IT-fakultetens dekanus Jan Smith instämmer:

– Samarbetet med Vladimir Voevodsky var vetenskapligt mycket fruktbärande och hans bortgång är en stor förlust för oss.

Läs artikeln om Vladimir Voevodsky i New York Times

 

Foto: Klaus Tschira Stiftung/ Peter Badge
 

AV: Jan Smith/Catharina Jerkbrant

Artikeln publicerades först på: itufak.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2009-04-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.ituniv.se/aktuellt/nyheter/fulltext//matematiskt-geni-och-hedersdoktor-har-ovantat-gatt-ur-tiden.cid1524156?languageId=100000&contentId=1524156&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fwww.ituniv.se%2Fenglish%2Fcurrent%2Fnews%2FNyhet_detalj%2F%2Fmathematical-genius-and-honorary-doctor-unexpectedly-passed-away.cid1524156%3Fprint%3Dtrue
Utskriftsdatum: 2019-01-24