Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Det digitaliserade samhället - riktad satsning från Vetenskapsrådet

Fyra forskargrupper från Göteborgs universitet delar på 67 miljoner kronor inom Vetenskapsrådets särskilda utlysning 2012: "Det digitaliserade samhället – igår, idag, imorgon". Det innebär att universitetet får en tredjedel av den totala tilldelningen inom utlysningen. Projektbidragen fördelas över fyra år.

Vetenskapsrådets riktade satsningar görs inom områden där det bedöms finnas ett särskilt forskningsbehov. Idag produceras, processas, sprids, diskuteras och lagras kunskap och information i allt större utsträckning digitalt - samhället i stort och även i forskningssamhället. Utvecklingen mot digitalisering har varit explosionsartad och har på kort tid fått genomgripande konsekvenser för samhälle, forskning och individ.

Vetenskapsrådets satsning syftar till att på ett samlat sätt stödja all slags forskning om det digitaliserade samhället: hur det digitala samhället uppstod, de forskningsmässiga, kunskapsmässiga, industriella och samhälleliga följderna av digitaliseringen samt den framtida utvecklingen av hur digital information skapas, lagras, sprids och processas. Det är några av de problemställningar som forskarlagen kommer att arbeta med under de kommande åren.

De projekt med bas vid Göteborgs universitet som beviljats anslag för fyra år framöver:

Magdalena Peterson McIntyre, Centrum för Konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan, Göteborgs universitet, är projektledare för ”Digcon- Digitaliseringen av konsumtionskulturen", ett internationellt, tvärvetenskapligt projekt med samarbete mellan Centrum för Konsumtionsvetenskap, Handelshögskolan i Stockholm och Université de Toulouse II. Sammanlagt tilldelas projektet 19,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
läs mer

Lars Höglund, institutionen för journalistik, medier och masskommunikation, är projektledare för ”E-bokens framväxt i ett litet språkområde: Media, teknologi och effekter i det digitala samhället”. Samarbete med Högskolan i Borås. Sammanlagt 12 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
läs mer

Aarne Ranta, institutionen för data- och informationsteknik, är projektledare för ”Pålitlig flerspråkig digital kommunikation: metoder och tillämpningar”. I forskargruppen ingår forskare från Chalmers. Projektet är länkat till universitetets styrkeområde Centre for Language Technology. 17,8 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
läs mer

Lars Borin, Språkbanken, institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet, är projektledare för det tvärvetenskapliga projektet ”Mot kunskapsbaserad storskalig kunskapsutvinning ur svensk text”. Projektet är ett samarbete med Lunds universitet och Chalmers. 17,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.
läs mer

 FAKTA OM VETENSKAPSRÅDET:

Vetenskapsrådet är en av Sveriges största forskningsfinansiärer. Varje år delar de ut bidrag till forskning inom fem övergripande områden: konstnärlig forskning, humaniora och samhällsvetenskap, medicin och hälsa, naturvetenskap och teknikvetenskap, samt utbildningsvetenskap. Dessutom delas stöd ut till forskningsinfrastruktur och som riktade satsningar inom områden där det bedöms finnas ett särskilt behov.

 

Det digitaliserade samhället - igår, idag, imorgon

Vetenskapsrådets sidor

Utlysningen Det digitaliserade samhället

Sidansvarig: Catharina Jerkbrant|Sidan uppdaterades: 2013-04-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.ituniv.se/forskning/vetenskapsradet--det-digitaliserade-samhallet/
Utskriftsdatum: 2018-09-25